CRACIUNUL IN LUME
Mare dreptate a avut cine-a spus: "Cate bordeie, atatea obiceie"! Caci, fie el Santa Claus, Pere Noel, Sinterklaas sau Mos Craciun, batranul cu plete dalbe poarta in spate aceeasi desaga plina de daruri, in fiecare an si in orice colt al lumii, aprinzand in fiecare flacara vie a copilariei. Insa aceasta sarbatoare sfanta a Craciunului, cu mireasma-i proaspata de cetina de brad, este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse pe intregul mapamond.
Marea Britanie
Īn Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile īncep cu mult īnainte de 25 decembrie. Īn unele magazine poti gasi brazi īmpodobiti si inscriptii cu urari īnca din luna octombrie.Īn decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapānita, subiectele de conversatie se īnvārt numai īn jurul sarbatorii de Craciun, iar cumparaturile si pregatirile sunt prioritatea numarul unu.
Englezii sarbatoresc nasterea Domnului īn felul lor - cu obiceiuri la care nu ar renunta nici īn ruptul capului. Nici un Craciun nu poate sa treaca fara cadouri - asa ca, pe masura ce se apropie ziua de 25 decembrie, numarul celor care iau cu asalt strazile comerciale creste exponential, iar īn Ajun, nu mai ai unde sa arunci un ac.
Mosul vine din Spania si adora orezul cu lapte
Desi cercetatorii britanici au incercat cu tot dinadinsul sa demoleze mitul Mosului, reconstruindu-i infatisarea gratie tehnologiei tridimensionale dupa cea a Sfantului Nicolae, care a devenit mai taziu Mos Craciun, si afirmand ca acesta nu ar avea nimic in comun cu imaginea pe care o stim deja, copiii olandezi il asteapta pe Sinterklaas, care vine din Spania pe un cal alb si lasa daruri in sabotii de lemn. In ajunul sosirii Mosului, ghetutele sunt umplute cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata cand se trezesc, micutii le gasesc pline cu daruri, cu nuci si bomboane.
Finlandezii il au pe Joulupukki,
cel care vine din tinutul Korvatunturi, taram in forma unei urechi, despre care se spune ca ar fi unealta cu care Mosul asculta daca micutii sunt cuminti. In Suedia, Jultomte are o infatisare diferita: el este reprezentat ca un pitic imbracat in rosu, cu barba alba, mare amator de orez cu lapte, traditionala mancare suedeza de Craciun. Si daca in Spania Mos Craciun nu inseamna mare lucru pentru copii, cadourile fiind impartite de cei trei magi, de doua ori pe an, pe 26 decembrie si pe 6 ianuarie, in Italia - Babbo Natale are nevoie de ajutoare: o batrana vrajitoare, numita Befana, foarte buna cu copiii, care se strecoara pe hornuri si lasa cadourile langa bradul impodobit.
In Costa Rica, Columbia si Mexic,
darurile sunt aduse de Nino Jesus (Copilul Iisus), in timp ce japonezii celebreaza Craciunul cu lanterne, papusi si aranjamente florale, impreuna cu Jizob>, mosul autohton.
Sa arda butucul!
Christklots, in Germania, reprezinta obiceiul de a arde un butuc toata noaptea de Craciun, care, conform traditiei, se crede ca ar apara casa de hoti si de nenorociri tot restul anului. Dar in fiecare dintre cele patru duminici dinaintea Nasterii Domnului se aprinde cate o lumanare, asezata intr-o cutie. In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de Buche de Noel, iar in Anglia, Yule Iog. In multe biserici catolice sunt expuse iesle cu pruncul Iisus si magi de marime naturala. In Austria, cete de copii strabat strazile colindand pe la ferestre, Piata de Craciun din Viena fiind atractia principala a sarbatorilor, desi Craciunul este celebrat de obicei acasa, cu o masa festiva si cadouri. Bisericile si catedralele germane sunt neincapatoare in seara de Ajun, cand slujba religioasa este urmata de concerte de orga.
Masa si darurile
Obiceiul de a se face cadouri de Craciun are doua surse: pe de o parte, provine din darnicia lui Mos Nicolae, pe de alta, reprezinta o imitare a gestului celor trei magi de a se inchina Mantuitorului, inclusiv prin darurile aduse. La britanici, cadourile se impart pe 26 decembrie. Danezii au o modalitate mai putin intalnita de a imparti cadourile: se aduna toti ai casei in jurul bradului, si cel mai varstnic ia un cadou pe care-l da celui destinat care ia, la randul sau, un altul si-l da persoanei pentru care a fost pregatit si asa mai departe.
In Norvegia, cadourile nu se fac oricum. Ele sunt ascunse de catre cei care le daruiesc intr-un sac cu paie care este apoi legat deasupra usii destinatarului. Cand acesta deschide usa, se va trezi cu ele in cap, spre deliciul asistentei, care se arunca asupra sacului, il spinteca si, cand gasesc surprizele, se imbratiseaza si isi adreseaza urari de bine.
Traditia greaca impune insa ca masa de Craciun sa nu fie stransa dupa ospat pentru ca Iisus, care va trece pe acolo noaptea, sa nu ramana flamand. Asa-numita "nochebuena" cubaneza se caracterizeaza prin festinuri cu friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale sub forma de piure, preparate intr-o groapa sapata in pamant si umpluta cu carbuni si frunze de bananier. Neozeelandezii se delecteaza cu budinca de stafide, dar Craciunul ar fi incomplet fara prajitura Pavlova, preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Si, dat fiind ca foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum in Noua Zeelanda, a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori intr-un an, pe 25 Decembrie si in iulie, atunci cand este mijlocul iernii.
Punctul culminant al mesei de Craciun pentru francezi este traditionala "Buche de Noel", o prajitura de ciocolata sub forma de buturuga. Castanele prajite, merele umplute cu martipan, varza rosie si galustele impanate cu slanina sunt, de fapt, mancarea specifica intregii luni decembrie in Germania. Colindele in ritm de raggae insotesc pranzul de Craciun jamaican, format din orez, pui, carne de bou si carne picanta de capra. Printre traditiile italiene se mai numara si aceea de a manca, in seara de Ajun, sapte feluri de peste, alaturi de broccoli, spagetti si fructe de mare. La australieni, cina se serveste de obicei in aer liber, fiind urmata de un meci de cricket.
Parada ridichilor luminate
In Elvetia, Samichlaus are intotdeauna sarcina grea de a aduce si pomul de Craciun in casele oamenilor, obicei care se pastreaza alaturi de o alta traditie elvetiana, "Parada ridichilor luminate". Copiii, ajutati de parinti, se inarmeaza cu ustensile specializate si scobesc cu mare grija cate o ridiche mare de luna, alb-violet, pe care apoi o impodobesc cu diferite crestaturi si forme. Micutii introduc apoi o lumanare lunga in ridichea pe care o poarta ca pe o facla ori o agata cu trei sfori, ca pe un lampion. Conform traditiei, parintii si copiii se intalnesc in diverse locuri din sat si pleaca, la ora 18.00, cu ridichile luminate, spre curtea scolii, unde se canta in cor colinde.
Graul, ofranda lui Iisus
Libanezii planteaza boabe de grau in ghivece, cu o luna inaintea Craciunului, pe care le amplaseaza, in seara sfanta, sub brad sau alaturi de montajul de Craciun, constand in reconstituirea scenei Nasterii Mantuitorului. Fiindca australienii nu au zapada, Mosul nu poate veni cu sania trasa de reni, asa ca aceasta a fost inlocuita de o caleasca cu opt canguri.
Pentru fete
In Slovacia, Ajunul Craciunului reprezinta un moment important si pentru domnisoarele care vor sa-si afle ursitul. Cu conditia sa respecte cateva reguli relativ simple. Cu 12 zile inainte de marea sarbatoare, fetele scriu pe tot atatea biletele numele baietilor care fac parte din cercul lor de prieteni sau pe care ii simpatizeaza si ascund bucatelele de hartie sub perna. In fiecare dimineata arunca un bilet la gunoi, astfel incat cel pe care il vor citi in dimineata de Craciun va contine numele baiatului care le va fi iubit. Tot in Slovacia se spune ca dupa ce ai tinut cele patru saptamani de post, in ajunul marii sarbatori, este bine sa nu mananci deloc intreaga zi. Cica daca rezisti pana la sfarsit, vei vedea un spiridus din aur. Si in vecini, in Polonia, oamenii scruteaza vazduhul, dar din alte motive. Ei asteapta sa vada primul astru care apare in seara de 24 decembrie, amintindu-si astfel de steaua din Bethleem. In momentul in care Gwiazdka (adica "steluta") isi face aparitia pe cer, toti membrii familiei se imbratiseaza si fac shimb de urari, iar apoi se strang in jurul mesei, pregatiti pentru cea mai copioasa cina a anului.
In Cehia, regulile sunt parca mai aspre decat oriunde. O lege din batrani spune ca numarul celor care stau la masa trebuie sa fie in mod obligatoriu par, iar superstitia mai avertizeaza ca acela care se va ridica inainte de sfarsitul ospatului va muri in anul care urmeaza. Din acest motiv, toate farfuriile cu bucate sunt aduse la masa inainte de venirea oaspetilor, astfel incat gospodina sa nu fie nevoita sa mai faca drumuri inutile la bucatarie. De altfel, putini s-ar indura sa plece, pentru ca la capatul ospatului format din salate si ciorba de peste ii asteapta o delicioasa prajitura cu migdale.
Miere pe frunte
In Slovacia, cina este incununata de o alta traditie, capul de famile, cu degetul inmuiat in miere, facand pe fruntea fiecaruia o cruce, semn ca respectivul a fost cuminte in anul ce-a trecut. In Bulgaria, dupa ce s-au infruptat cu totii din traditionala supa de fasole, cel mai in varsta membru al familiei imparte tuturor bucati dintr-o paine in care gospodina, inainte de a o coace, a ascuns un banut norocos. Cel care il gaseste va avea parte cu siguranta de un an prosper.
Pe vremea cand Lituania facea parte inca din URSS, oamenii de aici isi faceau daruri in noaptea de Anul Nou. Dupa obtinerea independentei, in 1990, au inceput sa fie respectate din nou traditiile Craciunului, dar copiii, mai smecheri, au incercat sa-i convinga pe parinti sa le ofere cadouri si pe 24, si pe 31 decembrie. Figura insa nu a tinut prea mult, iar in cele din urma Mos Craciun a fost instaurat drept singurul distribuitor de daruri in perioada Sarbatorilor de iarna. Legendele din batrani te avertizeaza ca, la miezul noptii, apa din puturi se transforma in vin, iar animalele pot sa vorbeasca. Insa nu e bine sa la auzi pentru ca, daca o faci, vei muri in anul care vine. Pe de alta parte, daca apuci sa gusti din apa in momentul in care se preface in vin, vei avea un noroc grozav in urmatoarele 12 luni.
Citeste mai mult aici
Traditii de Craciun | Craciunul la noi | Craciunul in lume | Mos Craciun | Retete de Craciun | Muzica Craciunului> | Contact>